Operator de date cu caracter personal – Notificare ANSPDCP Nr. 48

Precizări privind cititoarele de coduri 2D

 

Pentru evitarea speculaţiilor privind necesitatea utilizarii unui anume tip de cititor de bare 2D, necesar  farmaciilor pentru accesarea datelor de pe reţeta electronică, facem următoarele precizări:

Sistemul Informatic pentru Reţeta Electronică este un sistem deschis, bazat pe standarde internaţionale publice. Acest sistem nu impune o anumită soluţie tehnică hardware pentru realizarea inscripţionării şi a citirii codurilor de bare 2D.  Astfel fiecare farmacie care eliberează medicamente compensate şi, la rândul lor, producătorii de soluţii informatice pentru aceste farmacii pot utiliza orice model de cititor de coduri de bare 2D disponibil pe piaţă, cât timp acesta suportă utilizarea standardului DataMatrix (codificare Base-256) – un standard internaţional larg utilizat pentru acest tip de coduri.

În concluzie, CNAS şi dezvoltatorul soluţiei informatice reţeta electronica nu a recomandat şi nu recomandă vreo marcă anume de cititor de bare 2D sau o anume marcă pentru echipamentul informatic necesar furnizorului de servicii medicale şi de medicamente.

Totodată, în legătură cu aplicaţiile destinate farmaciilor, precizăm că avizele acordate de CNAS pentru aplicaţiile de farmacie, avize acordate de CNAS până în anul 2006, nu mai au aplicabilitate şi nu mai sunt necesare, fiind valabile doar până la intrarea în exploatare a SIUI.

Farmaciile, în consecinţă, pot opta în continuare, pentru oricare aplicaţie disponibilă pe piaţă, CNAS neavând însă nici o răspundere faţă de comportamentul sau rezultatele aplicaţiilor de pe piaţă utilizate de farmacii.