Intrebari adresate Directiei Juridic si Contencios si raspunsuri referitoare la prevederile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate

 

Intrebare: La art. 4 alin.(2) din O.U.G. nr. 158/2005 - contributia de 0,85% se aplica la fondul de salarii si la veniturile supuse impozitului pe venit; Va rugam sa ne precizati daca in fondul de salarii sunt cuprinse sau nu si sumele achitate de unitate pentru concedii medicale si indemnizatii;

Raspuns: In fondul de salarii sunt incluse si sumele reprezentand indemnizatia pentru ITM suportata din fondurile proprii ale angajatorului, asupra acestora aplicandu-se si contributia pentru concedii si indemnizatii.

 

Intrebare: Persoanele asigurate conform O.U.G. nr. 158/2005 sunt persoanele fizice care realizeaza venituri impozabile. Ce se intampla cu cele care nu realizeaza venituri impozabile, au avut contract de asigurare la CJP Alba iar in cursul lunii ianuarie au certificat de concediu medical boala obisnuita - initial dar nu mai au calitatea de asigurat conform O.U.G. nr. 158/2005 datorita faptului ca nu mai pot incheia contracte de asigurare? Li se plateste indemnizatia din bugetul FNUASS sau nu?

Raspuns: Persoanele care nu realizeaza venituri nu sunt asigurate in sistemul asigurarilor sociale de sanatate pentru concedii si indemnizatii

 

Intrebare: In cazul in care angajatorii persoane fizice si juridice si persoanele fizice nu trebuie sa depuna adeverinta de stagiu eliberata de casa de pensiicum se va determina indemnizatia pe zi care trebuie restituita acestora?

Raspuns: Angajatorul are obligatia de a determina stagiul de cotizare si de a stabili cuantumul indemnizatiilor cuvenite angajatilor proprii. Persoanele fizice au obligatia depunerii adeverintei de stagiu eliberata de casa judeteana de pensii.

 

Intrebare: Cum se face plata indemnizatiilor cuvenite pe baza de certificat medical persoanelor asigurate in sistemul public de pensii cu declaratie de asigurare, care nu se incadreaza in prevederile art. 1 (2) din O.U.G. nr. 158/2005, dar indeplinesc stagiul de cotizare in sistemul de asigurari sociale de sanatate ?

Raspuns: Persoanele asigurate in sistemul public de pensii cu declaratie de asigurare, care nu se incadreaza in prevederile art. 1 (2) din O.U.G. nr. 158/2005, nu se pot asigura in sistemul de asigurari sociale de sanatate pentru concedii si indemnizatii.

 

Intrebare: Concediile medicale care in caseta calcul c/val. indemnizatie au modificari, stersaturi vor fi refuzate la plata de catre C.J.A.S. sau se va accepta cu semnatura si parafa angajatorului?

Raspuns: Certificatele CM cu modificari, stersaturi la rubrica platitor se accepta la plata daca modificarile au semnatura si stampila angajatorului.

 

Intrebare: Contributia privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate este obligatorie sau este numai conditie pentru a beneficia de concedii medicale si indemnizatii? Daca sunt obligatorii, atunci O.U.G. nr. 158/2005 ar trebui sa stabileasca masuri (contraventii) pentru cei care nu depun declaratiile?

Raspuns: Contributia pentru concedii si indemnizatii este obligatorie pentru persoanele prevazute la art. 1 alin. 1 din OUG nr. 158/2005, iar pentru cele prevazute la alin. 2 este facultativa.

 

Intrebare: Ce fonduri se suporta din indemnizatia bruta de concediu medical?

Raspuns: CAS si impozitul pe venit.

 

Intrebare: Daca in cadrul celor 6 luni folosite ca baza de calcul au existat concedii fara plata, cum se iau veniturile si numarul de zile pentru lunile respective ? Daca nu este luna completa ?

Raspuns: Media zilnica a bazei de calcul al indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate se determina ca raport intre suma veniturilor realizate in ultimele 6 luni pe baza carora s-a achitat contributia pentru concedii si indemnizatii si numarul total de zile pentru care s-a achitat contributia in aceasta perioada.

 

Intrebare: Care sunt motivele imputabile salariatului, conform articolului 23 alin.2 din O.U.G. nr. 158/2005?

Raspuns: Vezi Codul muncii - Legea nr. 53/2003.

 

Intrebare: Medicii curanti de la casele paralele cu cine trebuie sa incheie conventii?

Raspuns: CU CASELE PARALELE.

 

Intrebare: Incheierea de Conventii sa se faca doar cu medicii care nu sunt in relatie contractuala cu Casa de Asigurari de Sanatate Judeteana. Pentru medicii aflati in relatie contractuala cu CJAS, propunem introducerea in Contractul de Furnizare de servicii medicale a unei Anexe care sa contina Conventia privind eliberarea de concedii medicale.

Raspuns: Conventiile se incheie cu toti medicii curanti.

 

Intrebare: Un medic curant poate avea una sau mai multe conventii? Medicul specialist poate incheia conventii si pe spital si pe cabinetul medical privat.

Raspuns: DA.

 

Intrebare: Va rugam sa ne precizati daca in Anexa 2 de la Ordinul nr. 60/32/2006 pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate se cuprind si concediile medicale suportate de angajator.

Raspuns: DA, pt evidenta concediilor medicale.

 

Intrebare: Exista medici de familie care au conventii de inlocuire, nu mai realizeaza venituri o perioada de timp, dar au declaratii de asigurare in sistemul public de pensii si au concedii medicale. Se pot plati aceste concedii medicale?

Raspuns: NU, doar daca sunt in continuare - pt medicul inlocuitor. Medicul inlocuit realizeaza venituri, asa ca beneficiaza de CM.

 

Intrebare: Precizari privind stagiul minim de cotizare pentru persoanele care au timp partial de munca.

Raspuns: Legea nu face distinctie intre timpul normal si cel partial de munca - vezi modificarea art. 103 (3) din Codului muncii prin O.U.G. nr. 65/29.06.2005.

 

Intrebare: Daca avem aceeasi afectiune, dar codul de indemnizarie se modifica, certificatul medical va fi "initial" sau ’’in continuare’’?

Raspuns: IN CONTINUARE, numai in situatia codurilor de indemnizatie 06 si 01, daca CM este fara intrerupere.

 

Intrebare: Pentru aceleasi persoane de la art.1, alin.2 din O.U.G. nr. 158/2005 este necesara prezentarea unei dovezi privind incadrarea in una din aceste categorii, sau este suficient numai completarea declaratiei pe proprie raspundere?

Raspuns: Este suficient numai completarea declaratiei pe proprie raspundere.

 

Intrebare: Se deconteaza concedii si indemnizatii angajatorilor care au restante la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate?

Raspuns: DA.

 

Intrebare: La depunerea declaratiilor lunare este necesara depunerea dovezii platii contributiei pentru concedii si indemnizatii?

Raspuns: NU. Numai in cazul in care solicita restituiri de sume.

 

Intrebare: Care este data de la care medicii curanti care au incheiat conventii cu CAS au obligatia de a raporta pe programul furnizat de CNAS?

Raspuns: Data incheierii conventiei.

 

Intrebare: 0,85% se plateste obligatoriu pentru asociati, administratori si de catre cetatenii straini care incheie contract de asigurat?

Raspuns: Asociatii si administratorii se asigura facultativ.

 

Intrebare: In cazul persoanelor prevazute in O.U.G. nr. 158/2005 art. 1 alin. 2 cota de contributie pentru concedii si indemnizatii de 0,85% se datoreaza asupra veniturilor supuse impozitului pe venit, iar aceste venituri pot sa fie mai mici decat salariul de baza minim brut pe tara?

Raspuns: DA.

 

Intrebare: Persoanele prevazute in O.U.G. nr. 158/2005 art. 14 alin. 2, daca au si categoria de salariat este obligatorie depunerea declaratiei de asigurare si a platii contributiei de 0,85%?

Raspuns: Art. 14 (2) din O.U.G. nr.158/2005 reglementeaza prelungireaconcediului medical.

 

Intrebare: Pentru asiguratii ce prezinta concedii medicale eliberate de medicii curanti ce apartin CASAOPSNAJ si CASMTCT se pot deconta aceste concedii medicale de catre casele de asigurari de sanatate judetene?

Raspuns: DA

 

Intrebare: Problema conventiilor incheiate cu medicii curanti prescriptori ai concediilor medicale (daca medicii se afla deja in relatie contractuala cu casele de asigurari in sistemul de asigurari sociale de sanatate mai este necesara conventia)?

Raspuns: DA

 

Intrebare: Unitatile militare pentru cine depun declaratia privind contributia de 0,85% pentru concedii si indemnizatii?

Raspuns: Numai pt. personalul CIVIL.

 

Intrebare: Categoriile de persoane prevazute la art. 1, alin. (2) din O.U.G. nr. 158/2005 sunt obligate sa achite si sa declare contributia pentru concedii si indemnizatii de 0,85% ? Daca da, in ce conditii de utilizeaza "Solicitarea de retragere a declaratiei de asigurare pentru concedii si indemnizatii", prevazuta in anexa nr. 6 la Norme?

Raspuns: NU sunt obligate.

 

Intrebare: Daca medicul de familie sau medicul din ambulatoriul de specialitate acorda concediu medical cu codul 06 pentru o durata mai mare de cinci zile calendaristice, CAS returneaza certificatul medical cu refuz la plata, sau se modifica de catre angajatii CAS incadrarea incepand cu ziua a 6-a?

Raspuns: Certificatul CM se returneaza in vederea modificarii de catre medicul curant care l-a eliberat.

 

Intrebare: Membrul unei asociatii familiale care are venitul zero pe decizia de impunere, pentru a beneficia de concediu medical, la ce venit achita contributia de 0,85% pentru concedii si indemnizatii?

Raspuns: La veniturile realizate.

 

Intrebare: Angajatorii mai depun exemplar nr. 2 al certificatului de concediu medical, in cazul in care indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca este suportata integral de catre angajator?

Raspuns: DA.