Știați că, în doar primele 6 luni ale acestui an, aveam 15.468 de asigurați cu insuficiență renală care beneficiază gratuit de dializă, ceea ce reprezintă 94% din cifrele raportate pentru 2022 (anul trecut, erau înscriși în program 16.434 pacienți)?

„Este o prioritate pentru noi, la CNAS, să asigurăm accesul la servicii medicale de calitate și să promovăm prevenția în sănătate. Cu o creștere semnificativă a numărului de pacienți care necesită tratament pentru afecțiuni precum insuficiența renală, este crucial să acordăm atenție depistării precoce și gestionării acestor probleme de sănătate.

Tocmai de aceea, este esențial să conștientizăm că avem la dispoziție, de la 1 iulie, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 40 și 60 de ani, care suferă deja de alte afecțiuni cronice, un cadru legal care permite depistarea timpurie și a altor boli cronice.

Mesajul meu rămâne constant: mergeți la doctor, este investiția pe care o faceți nu doar pentru dumneavoastră, dar și pentru familia dumneavoastră! Nu așteptați să vă simțiți rău pentru a căuta ajutor medical. Prevenția vă ajută să evitați suferința”, a declarat dr. Andrei Baciu, președintele CNAS.

Consultaţia preventivă de depistare precoce a unor afecţiuni la adulţii care sunt înregistraţi la medicul de familie cu una sau mai multe afecţiuni cronice se acordă de 2 ori pe an.

Scopul consultației este de a identifica și interveni pentru ca pacienții cu boli cronice să nu dezvolte și alte afecțiuni precum:

● boli cardiovasculare şi metabolice

● cancer

● afecțiuni hepatice

● sănătatea mintală

● sănătatea reproducerii

Persoanele asigurate, care au o afecțiune cronică, beneficiază de investigații paraclinice pe baza biletului de trimitere emis în urma consultațiilor preventive. Aceste analize de laborator pot fi solicitate de medicul de familie, cu condiția ca persoanele respective să nu le fi făcut deja în anul în care are loc consultația de prevenție.

Investigațiile recomandate sunt:

- Hemoleucogramă completă

- VSH

- Glicemie

- Colesterol seric total

- LDL colesterol

- Creatinina serică cu determinarea ratei de filtrare glomerulară estimată - RFGe

- PSA la bărbaţi

- TGO

- TGP

- determinarea raportului albumină/creatinină urinară

- senologie imagistică la femei

- examen Babeş-Papanicolau la 2 ani la femei simptomatice,

- TSH şi FT4 la femei

Sub îndemnul „Mergi la medic, ai grijă de sănătate ta!”, în fiecare săptămână, CNAS vă informează cu privire la serviciile medicale de prevenție care se acordă gratuit prin sistemul asigurărilor de sănătate.

De ce este esențial să facem prevenție?

Stiați că la finele primelor 6 luni ale acestui an,

- 17.762 asigurați sunt incluși în Programul național de boli cardiovasculare?

- 15.468 asigurați sunt incluși în Programul naţional de supleere a funcţiei renale la bolnavii cu insuficienţă renală cronică?

Aceste cifre subliniază o realitate importantă: pacienții cu boli cronice sunt adesea predispuși să dezvolte și alte afecțiuni. Astfel, devine crucial să promovăm consultațiile preventive și serviciile de gestionare a bolilor cronice pentru a preveni complicațiile și pentru a asigura o calitate mai bună a vieții pentru acești pacienți.

În trimestrul al III-lea al acestui an, medicii de familie au acordat 6289 consultații de prevenție pentru persoanele cu vârsta între 40 şi 60 ani, care sunt deja înregistrate la medicul de familie cu alte boli cronice decât cele pentru care se face prevenția, peste 60% fiind acordate femeilor.

Cele mai multe consultații au fost acordate în:

- București – 1159

- Bihor - 448

- Constanța - 437

- Iași - 316