Verificati in PIAS daca aveti card national de sanatate emis* !

 

*Daca aveti card national de sanatate emis nu se elibereaza adeverinta de asigurat. Activati cardul la un furnizor de servicii medicale sau la sediul CAS si utilizati cardul la medic, spital, farmacii, etc. Daca ati pierdut cardul trebuie sa il declarati pierdut. De asemenea calitatea de asigurat se dovedeste cu adeverinta de asigurat, cu valabilitate de 3 luni, pentru asiguratii care refuza in mod expres, din motive religioase sau de constiinta, primirea cardului national.

 

I. Daca nu aveti emis card national de sanatate adeverinta de asigurat se obtine pe baza documentelor justificative in urmatoarele cazuri:

  1. Inceperea activitatii in baza raporturilor de munca/serviciu (angajare) daca angajatorul nu a depus declaratia 112,

  2. Asiguratilor si coasiguratilor care se asigura prin Declaratia Unica depusa la ANAF si inregistrata la CAS,

  3. Femeilor insarcinate si lauzelor care nu au venituri,

  4. Persoanelor cu afectiuni medicale care sunt inscrise in PNS (programe nationale de sanatate),

  5. Personalului monahal al cultelor recunoscute,

  6. Elevilor, studentilor pana la implinirea varstei de 26 de ani si doctoranzilor la cerere, acestia pot folosi drept document care atesta calitatea de asigurat adeverinta de elev/student,

  7. Coasiguratilor de: pensionari, someri, persoane care se afla in concediu de crestere si ingrijire copil, persoane care detin certificat de handicap

 

II. In absenta cardului national de sanatate, calitatea de asigurat se atesta la furnizorii de servicii medical prin acte justificative specifice dupa caz, daca nu se aplica mentiunile pct. I, aditional la documentul rezultat dupa verificarea in PIAS:

 

Pentru mai multe informatii ne puteti contacta la email: asig@cassv.ro

 

Utilizarea cardului national de sanatate si a adeverintei de asigurat este legiferata de Legea 95/2005, Ordinul CNAS 1549/2018 Cap. III si Ordinul CNAS 98/2015.

Fișiere atașate

Calitate de asigurat-2019.pdf