La nivel global, cancerul de col uterin este al patrulea cel mai comun cancer la femei, cu 604.000 de cazuri noi în 2020. Aproximativ 90% dintre cele 342.000 de decese cauzate de cancerul de col uterin au avut loc în țările cu venituri mici și medii.

 

CAUZE

Virusul papiloma uman (HPV) este o infecție cu transmitere sexuală comună care poate afecta pielea, zona genitală și gâtul. Aproape toate persoanele active sexual vor fi infectate la un moment dat în viața lor, de obicei fără simptome. În cele mai multe cazuri, sistemul imunitar elimină HPV din organism. Infecția persistentă cu HPV de înalt risc poate determina dezvoltarea de celule anormale, care pot evolua către cancer.

 

PREVENȚIE

 

VACCINAREA ÎMPOTRIVA HPV ȘI ALTE MĂSURI DE PREVENȚIE

Există 6 vaccinuri HPV disponibile la nivel global. Toate protejează împotriva tipurilor de HPV de înaltă risc 16 și 18, care cauzează cea mai mare parte a cancerelor de col uterin și s-a dovedit că sunt sigure și eficiente în prevenirea infecției cu HPV și a cancerului de col uterin.

 

ALTE MODALITĂȚI IMPORTANTE DE PREVENIRE A INFECȚIEI CU HPV INCLUD:

 

DEPISTAREA CANCERULUI DE COL UTERIN ȘI TRATAMENTUL LEZIUNILOR PRECURSOARE

Femeile ar trebui să fie supuse unui screening pentru cancerul de col uterin la fiecare 5-10 ani începând cu vârsta de 30 de ani. Femeile care trăiesc cu HIV ar trebui să fie supuse screeningului la fiecare 3 ani începând cu vârsta de 25 de ani.

 

DEPISTAREA PRECOCE, DIAGNOSTICUL ȘI TRATAMENTUL CANCERULUI DE COL UTERIN

Cancerul de col uterin poate fi vindecat dacă este diagnosticat și tratat în stadiile incipiente ale bolii. Recunoașterea simptomelor și solicitarea sfatului medical pentru a aborda orice îngrijorare reprezintă un pas critic.

 

RĂSPUNSUL ORGANIZAȚIEI MONDIALE A SĂNĂTĂȚII

Toate țările s-au angajat să elimine cancerul de col uterin ca problemă de sănătate publică. Strategia globală a OMS definește eliminarea ca reducerea numărului de cazuri noi anual la 4 sau mai puține la 100 000 de femei și stabilește trei obiective care trebuie atinse până în anul 2030 pentru a pune toate țările pe calea eliminării în următoarele decenii:

90% dintre fetele vaccinate cu vaccinul HPV până la vârsta de 15 ani
70% dintre femeile testate cu un test de înaltă calitate până la vârsta de 35 și 45 de ani
90% dintre femeile afectate de afecțiuni cervicale, să primească tratament adecvat.

 

Sursa: Organizația Mondială a Sănătății

 

Preluat de pe  MEDICALMANAGER.RO.