CONCEDII MEDICALE PENTRU INSOTITORII PACIENTILOR ONCOLOGICI

 

Începând cu data de 16 aprilie 2022 au intrat în vigoare prevederile Legii 24/2022 care reglementează concediul si indemnizatia pentru îngrijirea persoanelor cu afectiuni oncologice în vârstă de peste 18 ani.         

Astfel, asiguratul care însoteste pacientul cu afectiuni oncologice la interventii chirurgicale si tratamente prescrise de medicul specialist beneficiază de concediu si indemnizatie de cel mult 45 de zile calendaristice în interval de un an pentru un pacient. Cuantumul brut lunar al indemnizatei acordate în acest caz este de 85% din baza de calcul pentru indemnizatiile de asigurări sociale de sănătate, fiind suportată integral din bugetul Fondului national unic de asigurări sociale de sănătate. Totodată, atât asiguratul care îngrijeste pacientul cu afectiuni oncologice, cât si pacientul, au dreptul la minim o sedintă de evaluare psihologică clinică si minimum cinci sedinte de consiliere psihologică clinică. Costurile serviciilor furnizate de psiholog se vor suporta din bugetul Fondului national unic de asigurări sociale de sănătate.

Concediul si indemnizatia pentru îngrijirea pacientului cu afectiuni oncologice, sedintele de evaluare psihologică clinică, respectiv de consiliere psihologică clinică se acordă pe baza de concediu medical eliberat de medicul specialist.

   

În acest sens au fost modificate si actele normative subsecvente, respectiv

 

 

Fișiere atașate

Monitorul Oficial Partea I nr. 378.pdf