COMUNICAT:

 

         Având în vedere întârzierile la plata concediilor medicale, Casa de Asigurări de Sănătate Dâmbovița face următoarele precizări în conformitate cu Adresa CNAS nr. P8684/10.10.2019 :

          Prevederea bugetară aprobată pentru anul 2019, pentru decontarea obligațiilor de plată reprezentând concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate a fost utilizată în totalitate până la data de 31.08.2019

         În vederea asigurării continuității decontării obligațiilor de plată către angajatori potrivit legii, și pentru evitarea situațiilor în care persoanele fizice care sunt asigurate facultativ pe bază de contract de asigurare pentru concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate le-ar fi îngrădit dreptul la indemnizații, Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a întreprins demersuri către Ministerul Finanțelor Publice prin care a solicitat suplimentarea fondurilor necesare până la finele anului 2019, atât înainte de intrarea în vigoare a Ordonantei Guvernului nr. 12/2019 cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2019, cât și după intrarea în vigoare a ordonantei menționate anterior.

         Totodată, Ministerul Finanțelor Publice a fost înștiințat de faptul că, prevederea aprobată pentru anul 2019, pentru plata decontării obligațiilor de plată reprezentând concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate, este în prezent utilizată în totalitate.

         Ministerul Finantelor Publice a dat curs solicitarilor CNAS, precizând următoarele: "solicitarea de suplimentare a cheltuielilor bugetului FNUASS va putea fi analizată cu ocazia elaborării lucrărilor privind a doua rectificare bugetară pe anul 2019, având în vedere faptul că, potrivit prevederilor art. 6 din Legea nr. 500/2002 privind finanțele publice, cu modificările și completările ulterioare, legile bugetare anuale pot fi modificate în cursul exercițiului bugetar prin legi de rectificare, elaborate până cel mai târziu până la data de 30 noiembrie, cu respectarea regulilor și a condițiilor prevăzute în Legea responsabilității fiscal-bugetare, nr. 69/2010, republicată."

 

  Biroul de Presă