Revenim la infomarea nr. DG 3843/ 15. 03. 2021 și pentru aplicarea unitară a prevederilor legale privind eliberarea certificatelor de concediu medical pentru carantină și izolare, vă aducem la cunoștință următoarele:
 
     Certificatele de concediu medical pentru carantină se eliberează de către medicul de familie, în baza deciziilor de confirmare a carantinei eliberate de către DSP Neamț pentru asigurații care:
     - au intrat în contact direct cu o persoană confirmată că este infectată cu virusul SARS-CoV-2;
     - au sosit din țări sau zone cu risc epidemiologic ridicat;
  - au prezentat semne și simptome sugestive specifice, conform definiției de caz, dar în urma investigațiilor paraclinice nu s-a confirmat infectarea.
 
     Certificatele de concediu medical pentru carantină se completează cu cod de indemnizație 07, cod diagnostic 994, indiferent de locul în care a fost instituită măsura carantinei.
 
     Certificatele de concediu medical pentru izolare se eliberează pentru persoanele infectate cu virusul SARS-CoV-2, pentru care s-a instituit măsura izolării, astfel:
     
Medicul curant din unitatea sanitară sau locația alternativă atașată acesteia, poate elibera certificat de concediu medical, atât pentru perioada internării, cât și pentru perioada externării.
     
Medicul de familie eliberează certificat de concediu medical pentru izolare, în următoarele situații:
     - pentru persoana infectată și izolată la domiciliu, sau într-o locație alternativă declarată de aceasta, monitorizată prin consultații medicale la distanță, inclusiv în situația în care medicul din spital nu a eliberat concediu medical la externare pentru perioada în care pacientul este izolat la domiciliu, înainte sau după internare (cod de indemnizație 51, poziția 24 din anexa 1 la HG nr. 921/ 2020, cod de diagnostic 64).
     - la externarea din spital a unei persoane infectate, atunci  când este necesară izolarea în continuare la domiciliu pe perioada stării de contagiozitate (cod indemnizație 51, poziția 24 din anexa 1 la HG nrt. 921/ 2020, cod de diagnostic 64);
     - pentru pacientul cu sechele post-COVID 19, vindecat din punct de vedere al bolii infectocontagioase, dar care la externarea din spital nu își poate relua activitatea (cod de indemnizație 01, cod de diagnostic 64).
     
IMPORTANT!
     
Deciziile de izolare eliberate de către DSP Neamț sunt transmise medicului curant doar în situația în care persoanele infectate cu virusul SARS-CoV-2 refuză izolarea. În celelalte situații nu este necesară decizia de izolare pentru eliberarea certificatului de concediu medical pentru izolare.
     
Pe verso-ul certificatului de concediu medical va fi trecut numărul deciziei de izolare eliberată de către DSP Neamț.
     
Informații complete despre reglementările privind eliberarea deciziilor de carantină și a concediilor medicale pentru carantină și izolare pot fi accesate pe site-ul CNAS: 

PDF