La data de 30 iunie 2023 a fost publicat în Monitorul Oficial al României nr. 600/ 2023, Ordinul comun MS/ CNAS nr. 2168/ 502/ 2023 privind aprobarea modelului unic al biletului de trimitere pentru investigaţii paraclinice utilizat în sistemul asigurărilor sociale de sănătate şi a Instrucţiunilor privind utilizarea şi modul de completare a biletului de trimitere pentru investigaţii paraclinice utilizat în sistemul asigurărilor sociale de sănătate.

Acest act normativ intră în vigoare de la data de 1 iulie 2023, dată de la care se abrogă prevederile Ordinului ministrului sănătăţii şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate nr. 868/542/2011.

Formularele biletelor de trimitere pentru investigaţii paraclinice, în formatul aprobat prin Ordinul MS/ CNAS nr. 868/542/2011, cu modificările şi completările ulterioare, se utilizează până la data de 31 decembrie 2023. Pentru pacienţii internaţi, serviciile medicale de înaltă performanţă, respectiv CT, RMN, scintigrafie, angiografie, se acordă numai pe bază de recomandare medicală conform fişelor de solicitare prevăzute în normele metodologice de aplicare a contractului-cadru, fără a se întocmi bilet de trimitere pentru servicii medicale paraclinice.

Conținutul Ordinului comun MS/ CNAS nr. 2168/ 502/ 2023 poate fi vizualizat pe site-ul CAS Neamț, www.casnt.ro, în secțiunea ”informații pentru furnizori – formulare și machete”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 ORDIN nr. 2.168 din 29 iunie 2023
privind aprobarea modelului unic al biletului de trimitere pentru investigaţii paraclinice utilizat în sistemul asigurărilor sociale de sănătate şi a Instrucţiunilor privind utilizarea şi modul de completare a biletului de trimitere pentru investigaţii paraclinice utilizat în sistemul asigurărilor sociale de sănătate

Data intrării în vigoare: 

 

01 Iulie 2023

 

  ART. 1
(1) Se aprobă modelul unic al biletului de trimitere pentru investigaţii paraclinice, ca imprimat cu regim special, în baza căruia se recomandă investigaţii medicale paraclinice decontate de casele de asigurări de sănătate, prevăzut în anexa nr. 1.  
(2) Pentru serviciile de înaltă performanţă decontate de casele de asigurări de sănătate, RMN, CT, scintigrafie şi angiografie, se utilizează biletul de trimitere pentru investigaţii paraclinice - formular cu regim special, al cărui model este prevăzut în anexele nr. 1a, 1b, 1c şi 1d, după caz.  
(3) Pentru serviciile medicale paraclinice - analize medicale de laborator recomandate de medicii de familie ca urmare a consultaţiilor preventive:  
- pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 şi 17 ani inclusiv, pentru persoanele asimptomatice cu vârsta de 18 ani şi peste 18 ani;  
– pentru depistarea precoce a unor afecţiuni cronice la adulţii care sunt înregistraţi la medicul de familie cu una sau mai multe afecţiuni cronice, se utilizează biletul de trimitere pentru investigaţii paraclinice - formular cu regim special, al cărui model este prevăzut în anexa nr. 1e.  
(4) Biletul de trimitere pentru investigaţii paraclinice - formular cu regim special, al cărui model este prevăzut în anexa nr. 1e, este utilizat şi pentru recomandarea de investigaţii paraclinice:  
- pentru persoanele care nu prezintă simptome sugestive pentru diabet zaharat, cu vârsta de 18 ani şi peste, supraponderale/ obeze şi/sau care prezintă unul sau mai mulţi factori de risc pentru diabetul zaharat;  
– pentru persoanele cu vârsta de 18 ani şi peste, care nu prezintă simptome sugestive pentru boala cronică de rinichi, dar care au unul sau mai mulţi factori de risc pentru boala cronică de rinichi, precum boli cardiovasculare, hipertensiune arterială sau diabet zaharat.  
  ART. 2
Casa Naţională de Asigurări de Sănătate organizează tipărirea, distribuirea, înserierea şi numerotarea formularelor de bilete de trimitere pentru investigaţii paraclinice, formulare ce conţin elemente de protecţie împotriva falsificării şi contrafacerii, potrivit tuturor elementelor prevăzute în anexa nr. 1, respectiv în anexele nr. 1a, 1b, 1c, 1d şi 1e.  
  ART. 3
(1) Se aprobă Instrucţiunile privind utilizarea şi modul de completare a biletului de trimitere pentru investigaţii paraclinice utilizat în sistemul asigurărilor sociale de sănătate, prevăzute în anexele nr. 2a şi 2b.  
(2) Aplicarea prevederilor instrucţiunilor prevăzute la alin. (1) este obligatorie pentru toţi furnizorii de servicii medicale aflaţi în relaţii contractuale cu casele de asigurări de sănătate.  
(3) Se aprobă Lista abrevierilor pentru ţările cu care România are acorduri, înţelegeri, convenţii sau protocoale internaţionale cu prevederi în domeniul sănătăţii şi statele membre ale Uniunii Europene, ale Spaţiului Economic European şi Confederaţia Elveţiană/Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, conform prevederilor respectivelor documente, prevăzută în anexa nr. 3.  
  ART. 4
Anexele nr. 1, 1a, 1b, 1c, 1d, 1e, 2a, 2b şi 3*) fac parte integrantă din prezentul ordin.  
*) Anexele nr. 1, 1a, 1b, 1c, 1d, 1e, 2a, 2b şi 3 se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 600 bis, care se poate achiziţiona de la Centrul pentru relaţii cu publicul din şos. Panduri nr. 1, bloc P33, parter, sectorul 5, Bucureşti.  
  ART. 5
(1) Prezentul ordin intră în vigoare începând cu data de 1 iulie 2023, dată de la care se abrogă prevederile   Ordinului ministrului sănătăţii şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate nr. 868/542/2011 privind aprobarea modelului unic al biletului de trimitere pentru investigaţii paraclinice utilizat în sistemul asigurărilor sociale de sănătate şi a Instrucţiunilor privind utilizarea şi modul de completare a biletului de trimitere pentru investigaţii paraclinice utilizat în sistemul asigurărilor sociale de sănătate, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 385 din 1 iunie 2011, cu modificările şi completările ulterioare.
(2) Formularele biletelor de trimitere pentru investigaţii paraclinice, în formatul aprobat prin   Ordinul ministrului sănătăţii şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate nr. 868/542/2011, cu modificările şi completările ulterioare, se utilizează până la data de 31 decembrie 2023. Pentru pacienţii internaţi, serviciile medicale de înaltă performanţă, respectiv CT, RMN, scintigrafie, angiografie, se acordă numai pe bază de recomandare medicală conform fişelor de solicitare prevăzute în normele metodologice de aplicare a contractului-cadru, fără a se întocmi bilet de trimitere pentru servicii medicale paraclinice.
  ART. 6
Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.