Prevederile art. 1 se referă la asistența spitalicească acordată în unitățile publice sau private, precum și la asistența medicală ambulatorie de specialitate acordată în structurile mbulatorii definite la art. 135 din Legea nr. 95/ 2006 privind reforma în domeniul sănătății, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

 

     Interdicțiile prevăzute la art. 1 nu sunt aplicabile în mod absolut și automat, ci pe baza analizei medicului curant de specialitate, care să justifice necesitatea internării sau externării pacienților pentru asistența spitalicească acordată în spitalele publice și private sau amânarea/ programarea consultațiilor sau a tratamentelor în ambulatoriu în unitățile publice sau private care acordă asistență medicală ambulatorie.
Articolul 1 nu se aplică pacientelor însărcinate care necesită anumite controale periodice ambulatorii obligatorii, pentru monitorizare și investigații și care beneficiază în continuare de asistență medicală, indiferent de sistemul public sau privat ales.