INFORMATII PENTRU CETĂŢENII BRITANICI PRIVIND ACCESUL LA SISTEMUL DE SĂNĂTATE DIN ROMÂNIA, ÎN CONTEXTUL BREXIT
              INFORMAȚII GENERALE PRIVIND PERIOADA DE TRANZIȚIE
                   (până la data de 31.12.2020)

             Pe durata perioadei de tranziție, până la 31 decembrie 2020, resortisanţii britanici și membrii acestora de familie continuă să beneficieze de același tratament care li se aplică cetățenilor unui stat membru UE și membrilor acestora de familie pentru a putea călători, locui, lucra sau studia în România, drepturi care decurg din legislația UE privind libera circulație a persoanelor.
             Prin urmare, asigurații britanici care călătoresc în România pot utiliza Cardul European de Asigurări Sociale de Sănătate - CEASS (EHIC – European Health Insurance Card) sau Certificatul provizoriu de înlocuire a CEASS-ului (PRC – Provisional Replacement Certificate) și, de asemenea, cei care au reşedinţa stabilită în România pot utiliza documentul portabil S1.
            Totodată, pe durata perioadei de tranziție, asigurații britanici pot solicita instituţiei competente din Regatul Unit, emiterea documentul portabil S2, cu scopul de a beneficia de tratament planificat la un furnizor de servicii medicale din România.

            INFORMAȚII GENERALE PRIVIND PERIOADA POST-TRANZIȚIE (începând cu data de 01.01.2021)

            După finalizarea perioadei de tranziție, cetățenii britanici care s-au înregistrat pe teritoriul României conform condiţiilor din Acordului de retragere, vor avea acces la serviciile medicale pe teritoriul României, în baza prevederilor legislației naționale și ale prevederilor europene de coordonare a sistemelor de securitate socială. Astfel, asiguraţii britanici vor avea dreptul să acceseze serviciile medicale corespunzătoare sistemului de asigurări sociale de sănătate din României, atât timp cât îndeplinesc condiţiile prevăzute în Acordul de retragere.
            Domiciliul sau reşedinţa în România.
          Asiguraţii britanici care vor continua şi după data de 31 decembrie 2020, să îşi păstreze reşedinţa legală în România, vor putea beneficia în continuare de acces la furnizorii de servicii medicale, medicamente şi dispozitive medicale de pe teritoriul României, ca şi beneficiari ai Acordului de retragere.
            Beneficiarii Acordului de retragere se împart în două categorii: (Informaţii pentru resortisanţii UK aflaţi în România)


          I.   Asiguraţii britanici, posesori ai documentului portabil S1 (ex: pensionarii şi membrii acestora de familie, studenti Erasmus). Documentul portabil S1 permite dreptul la prestațiile în natură acordate, în numele instituției emitentă din Regatul Unit, de către instituția din România, ca și cum ar fi fost asigurat în România în temeiul legislației naţionale. Acest document se emite de către instituţia competentă din Regatul Unit şi trebuie înregistrat la una din casele de asigurări de sănătate din România. Lista şi date de contact ale caselor de asigurări din România poat fi accesată la link-ul:   http://www.cnas.ro/page/contacte-cjas.html
         Mai multe informaţii pot fi consultate pe website-ul NHS accesând link-ul :
https://www.nhs.uk/using-the-nhs/healthcare-abroad/moving-abroad/planning-your-healthcare/
         II.  Resortisanţii britanici care nu sunt asiguraţi în Regatul Unit, dar care sunt înregistraţi în sistemul de asigurări sociale se sănătate din România. Resortisanţii britanici beneficiari ai Acordului de retragere, care își vor păstra reședința în România şi după data de 1 ianuarie 2021, trebuie să transmită caselor de asigurări de sănătate noul document emis de autorităţile române, care atestă dreptul la rezidenţa pe teritoriul României.
         Accesul la servicii medicale pe teritoriul României va fi permis şi după data de 1 ianuarie 2021, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2021, timp în care resortisanţii britanici pot obţine noul document care certifică dreptul la rezidenţă în baza Acordului de retragere.
          Informaţii cu privire la înregistrarea în sistemul din România şi obţinerea noului document care atestă reşedinţa legală, se regăsesc pe web site-ul Ministerului Afacerilor Interne, accesând link-ul: https://www.mai.gov.ro/cetatenii-britanici-in-context-brexit/
         Şederea pe termen scurt în România:
         Asiguraţii britanici care se află pe teritoriul României înainte de finalizarea perioadei de tranziție şi care doresc prelungirea, fără întrerupere, a perioadei de şedere, dincolo de 31 decembrie 2020, pot accesa serviciile furnizorilor de servicii medicale, medicamente şi dispozitive medicale de pe teritoriul României, în condițiile Acordului de retragere şi în baza noului model de European Health Insurence Card – EHIC sau a noului model de Certificat provizoriu de înlocuire a EHIC PRC – Provisional Replacement Certificate, valabile, emise de Regatul Unit. În situația în care un tratament devine necesar pe perioada şederii temporare pe teritoriul României, aceste documente nu se înregistrează la una din casele de asigurări de sănătate, ci se prezintă furnizorului de servicii medicale aflat în relaţie contractuală cu una din casele de asigurări de sănătate.
          Informații detaliate privind solicitarea noului model de EHIC emis de Regatul Unit, conform condiţiilor Acordului de retragere, pot fi consultate accesand link-ul:
https://www.nhs.uk/using-the-nhs/healthcare-abroad/apply-for-a-free-ehic-european-health-insurance-card/ .
           Decontarea serviciilor medicale aferente EHIC-ului/ PRC-ului, precum şi cele aferente documentului portabil S1, se va face la nivel interinstituţional, între organismele de legătură din Regatul Unit şi România.
          Începând cu 1 ianuarie 2021, libera circulație între Uniunea Europeană și Regatul Unit se încheie. Acest lucru va avea repercusiuni asupra condițiilor mobilităţii pentru resortisanţii britanici care nu sunt beneficiari ai Acordului de retragere și care doresc să vină în România pe perioade mai lungi, indiferent dacă aceștia sunt studenți, lucrători, pensionari sau membri de familie ai acestora. Toate deplasările lor în România vor fi reglementate de legislația din România.
           Pentru detalii referitoare la retragerea Regatului Unit din Uniunea Europeana, va rugam sa accesati site-ul CNAS (Informatii de interes public-Legislatie U.E. –Acord privind retragerea Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord din Uniunea Europeana) si link-ul:  http://www.cnas.ro/page/brexit.html.