Vă reamintim dispozițiile legale prevăzute în ordinul CNAS nr. 377/ 2017 - Normele Tehnice de realizare a programelor naţionale de sănătate curative pentru anii 2017 şi 2018 referitoare la tratamentul specific al bolnavilor cu diabet zaharat și al bolnavilor cu afecțiuni oncologice:

 

     1. Potrivit dispozițiilor art. 32 lit. a) din Normele Tehnice de realizare a programelor naţionale de sănătate curative pentru anii 2017 şi 2018 (aprobate prin Ordinul CNAS nr. 245/ 2017), tratamentul specific bolnavilor cu diabet zaharat se iniţiază de către medicul specialist diabetolog sau de către medicul cu competenţă/atestat în diabet şi poate fi continuat pe baza scrisorii medicale de către medicii desemnaţi. Medicii desemnaţi sunt medicii specialişti (medicină internă, medicină de familie), nominalizaţi de casele de asigurări de sănătate în situaţia în care există un deficit de medici diabetologi, sau cu competenţă în diabet, nutriţie şi boli metabolice la nivel judeţean.

     Medicii de familie desemnaţi în situaţia în care există un deficit de medici diabetologi sau cu competenţă în diabet, nutriţie şi boli metabolice la nivel judeţean pot prescrie în baza scrisorii medicale numai medicamente ADO.

 

     2. La art. 32 lit. f) din același act normativ este stipulat faptul că pentru tratamentul bolnavilor cu afecţiuni oncologice iniţierea se face de către medicul oncolog sau hematolog, medicul pediatru cu supraspecializare în hemato-oncologie pediatrică/oncologie pediatrică, competenţă în oncopediatrie, atestat de studii complementare în oncologie şi hematologie pediatrică, medic cu specialitatea oncologie şi hematologie pediatrică, după caz.

     Continuarea tratamentului se face de către medicul oncolog, hematolog sau medic pediatru cu supraspecializare în hemato-oncologie pediatrică/oncologie pediatrică, competenţă oncopediatrie, atestat de studii complementare în oncologie şi hematologie pediatrică, medic cu specialitatea oncologie şi hematologie pediatrică pe baza scrisorii medicale de către medicii desemnaţi.

     Medicii desemnaţi sunt medicii de familie nominalizaţi de casa de asigurări de sănătate în situaţia în care există un deficit de medici oncologi sau hematologi la nivel judeţean.

     Deoarece prin Hotărârea nr. 1/ 2021 a comisiei constituită în baza prevederilor art. 87 alin. (3) din HG nr. 696/ 2021 s-a stabilit că specialitățile diabet zaharat și oncologie sunt deficitare la nivelul județului Neamț, în aceste cazuri medicii de familie desemnați de CAS Neamț sunt toți medicii de familie cu care CAS Neamț se află în relație contractuală.