Furnizorii de medicamente cu şi fără contribuţie personală în tratamentul ambulatoriu, în cadrul sistemului de asigurări de sănătate, aflaţi în relaţie contractuală cu CAS Neamţ, au obligaţia legală şi contractuală să elibereze medicamentele din prescripţiile medicale eliberate de medicii aflaţi în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate titularilor cardului european de asigurări sociale de sănătate emis de unul dintre statele membre ale Uniunii Europene/Spaţiului Economic European/Confederaţiei Elveţia și Marea Britanie, în perioada de valabilitate a cardului, respectiv beneficiarilor formularelor/documentelor europene emise în baza Regulamentului (CE) nr. 883/2004, în aceleaşi condiţii ca şi persoanelor asigurate în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate din România; să elibereze medicamentele din prescripţiile medicale eliberate de medicii aflaţi în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate pacienţilor din alte state cu care România a încheiat acorduri, înţelegeri, convenţii sau protocoale internaţionale cu prevederi în domeniul sănătăţii, în condiţiile prevăzute de respectivele documente internaţionale, să informeze asiguraţii cu privire la drepturile şi obligaţiile ce decurg din calitatea de asigurat privind eliberarea medicamentelor, precum şi la modul de utilizare a acestora, conform prescripţiei medicale şi să afişeze la loc vizibil materialele informative realizate sub egida Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi puse la dispoziţie de către aceasta (conform dispoziţiilor cap. V „Obligaţiile părţilor”, lit. B „Obligaţiile furnizorului de servicii medicale”, art. 7, lit. x) ,y) si w) din contractul încheiat cu instituţia noastră).

Aceste obligaţii legale şi contractuale sunt în concordanţă cu aplicarea prevederilor  Regulamentului (CE) nr. 883/2004 al Parlamentului European şi al Consiliului Uniunii Europene privind coordonarea sistemelor de securitate socială, a Regulamentului 1408/ 71 privind aplicarea sistemelor de asigurari sociale salariaţilor, lucrătorilor independenţi şi familiilor acestora care se deplasează in cadrul Comunităţii şi Regulamentului 574/72,  a Ordinului CNAS nr.  592 /2008 pentru aprobarea Normelor metodologice privind utilizarea în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate din România a formularelor emise în aplicarea Regulamentului (CEE) nr. 1.408/71 precum şi a Regulamentului (CEE) nr. 574/72 şi a Ordinului CNAS nr. 729/2009 pentru aprobarea Normelor metodologice privind rambursarea şi recuperarea cheltuielilor reprezentând asistenţa medicală acordată în baza documentelor internaţionale cu prevederi în domeniul sănătăţii la care România este parte şi în conformitate cu Legea nr. 95/2006 privind  reforma în domeniul sănătăţii.

Pentru evitarea unor situaţii de acest gen, aveţi obligaţia să întocmiţi evidenţe distincte pentru medicamentele acordate şi decontate din bugetul Fondului pentru pacienţii din statele membre ale Uniunii Europene/Spaţiului Economic European/Confederaţiei Elveţia, titulari ai cardului european de asigurări sociale de sănătate, respectiv beneficiari ai formularelor/documentelor europene emise în baza Regulamentului CE nr. 883/2004 şi să raportaţi lunar la CAS NEAMT, cu următoarele date:

 

De asemenenea, la raportare se vor ataşa următoarele documente:

 

- Copie lizibila Card European de Asigurari de Sănătate (fata/verso) sau copie a formularului european depus;

- Copie Factura şi borderoul retetei gratuite/compensate ;

- Copie  retete gratuite/compensate  .

 

În caz contrar vor fi aplicabile sancţiuni conform dispoziţiilor cap. VI „Modalităţi de plată”, art. 10 (2) din contractul încheiat cu CAS Neamţ.

 

Vă rugăm să instruiţi personalul propriu în conformitate cu dispoziţiile de mai sus.